V sobotu 20. září se v sokolovně v Ratajích nad Sázavou uskutečnilo tradiční Ratajské posvícení, které i letos spojilo dvě oblíbené akce – soutěž Ratajský medovník a klání v hodu oboustrannou sekerou nazvané Ratajská sekera.
Závody v hodu oboustrannou sekerou jsme zdokumentovali fotografiemi a Ratajský medovník si múžeme sdělit níže, neboli "Jak na TO!!!"
1. Kdy začít včelařit ( věk, muži, ženy , děti, ...) - to je nosné téma na jeden vstup - s tím, co k tomu ve stručnosti potřebujeme, podmínky umístění úlů atd. Jak často se chodí ke včelstvům ( víkendové včelaření, farmářské/profi), 150 let českého svazu včelařů
2. Základní včelařské pomůcky ( kuřák, rozpěrák, kukla/klobouk, rukavice, ) plus speciální včelařské kladívko
Typy úlů ( brtnictví, košnice, kláty, zateplené, nezateplené, rámkové míry, úly pro seniory, - technologie té včelařské práce, případně
Tvůj tip na zdravou snídani - bílý jogurt s medem
3 Jak funguje společenství včel, kolik včel je v úlu ( v zimě cca 10-12 tis. , nejvíce okolo slunovratu 21.6 cca i 60 tis.)
Jak daleko létá včela od úlu Jak vzniká med, jak dlouho,kolik medu je z jednoho úlu ( záleží na včelaři, může být i 100 kg,
ale průměr je okolo 30 kg, záleží na snůškových podmínkách), jak se získává,jak dlouho vydrží med ( uskladnění, krystalizace)
4 Co produkují včely kromě medu - vosk, mateří kašička, propolis, včelí jed, přinášejí pyl - využití těchto produktů
Zajímavosti - jak dlouho žije včela ( letní 6-8 týdnů, zimní dlouhověká až 6 měsíců) Nemoci včel krátce - léčení ( jako u člověka, léčíme na podzim když není ve včelách plod, varoáza, nosema, mor včelího plodu...)
5 jak rozehřívat med?, barvy medů
Jak sladit medem ( káva, čaj, jogurt)
Nápoje z medu ( medovina, slivovice s medem, medovec
Medovník ( původem z Arménie/Gruzie, ), soutěž v pečení Medovníků v Čechách, 10 let soutěže Ratajský medovník
Perníky z medu - Pardubický perník, Turecký med
, případně rychlý recept z medu na víkend
... je to na přeskáčku co mne napadlo, budu rád za doplnění z Tvého pohledu, sám budu doplňovat a ještě to shrnu do cca 5ti rámcových témat:
A. Včelí produkty - a jak je člověk využívá
B. Úly a v čem včelařit, s kým začít, kdy a kde
C. Co a jak nám od včel chutná
D. Včelí společenství
Rád jsme se těchto velice zajímavých a lidsky krásných akcí,
zučastnil a moderoval je.