Z poslanecké lavice Standa tvrdá palice aneb průběžné hlášení o mé práci

Děkuji za možnost odpovědět na několik Vašich otázek, týkajících se mé práce...Když dovolíte, shrnu posledních několik měsíců do několika hesel.   

24.06.2018

Děkuji za možnost odpovědět na několik Vašich otázek, týkajících se mé práce...Když dovolíte, shrnu posledních několik měsíců do několika hesel. 

Tak tedy heslo první – Dobrá nálada nad zlato. Letos jsme uspořádali další ročník protestního happeningu proti těžbě zlata v Mokrsku. Do lobování pro kanadské těžařské firmy se zapojil i bývalý československý krasobruslař Oto Jelinek. Nedávno několik zahraničních velvyslanců odmítlo na jednom dokumentu připojit své podpisy kvůli jeho domnělé účasti na korupční aféře kolem Gripenů. 

Stále spolupracuji a snažím se pomáhat kamarádům – tělesně postiženým ze sdružení „Černí koně“. Setkali jsme se na akci, kdy jeli na kolech ze Zlína do Prahy a také na slavnostním večeru v Centru pohybové medicíny. To jim poskytuje spolu se servisem galavečera pro oceněné Ing. Andrej Babiš zdarma – jen o tom nikde nemluví. Pomohl jsem se zapůjčením aut na ruční ovládání. 

Uskutečnili jsme několik pracovních cest, věnovaných bezpečnosti silničního provozu. Všechny jsem hradil ze svých vlastních prostředků. Litva – středisko bezpečné jízdy Paneževis. EICMA Milano, ženevský a pařížský autosalon – pracovní jednání EU charter.

Byl jsem pozván jako nezávislý pozorovatel voleb na Ukrajinu – hned dvakrát, do Dněpropetrovsku. Bylo to trochu drsnější a tzv. „Pravý sektor“ tam velmi sofistikovaně nakupuje hlasy – zhruba za polovinu důchodu.   

Byl jsem účasten na oficiální cestě českého parlamentu do Baku, s Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj do Bukurešti a s Volebním výborem do veřejnoprávní televize a partnerského výboru do Kodaně. Všechny cesty byly dvou až třídenní, „volební“ cesty vždy přes víkend.

V poslanecké sněmovně jsem uspořádal další dva mezinárodní semináře s Evropskou chartou bezpečnosti v dopravě, jíž jsem signatářem. Na poslední workshop přijeli kolegové z Litvy, Rakouska, Německa, Maďarska a Slovenska.

Stal jsem se členem poradního sboru ministra dopravy pro bezpečnost.

Pokračuje také má práce ve výborech, správní radě Horské služby ČR (neplacená funkce).

Příprava pozměňovacího návrhu, který se týká rozporuplnosti paragrafů 17 a 21 zákona 361/2000 Sb. Díky lobování některých ůředníků na ministerstvu dopravy neprošel ve 3. čtení a já budu v boji za tuto změnu pokračovat.

Stejně tak pokračuje „boj“ o zpackaný parkovací dům. Prosazuji stále stejnou filozofii – znalecký posudek na základě vzájemného „bezdůvodného obohacení“ mezi spol. Koma a městem Slaný. Podle poslední verze by měla společnost Koma vrátit městu 20 milionů korun. Obávám se, že k tomu nedojde a že případ se dále bude řešit.

Velmi jsem se pozastavil nad tím, proč byla v minulosti naplánována modernizace slánské čističky odpadních vod za 112 milionů Kč. Nechal jsem zpracovat předběžnou kalkulaci NOVÉ moderní čističky – a ejhle, vyšla by přibližně na 60 milionů! Tomu moc nerozumím, stejně jako neustále podpoře některých členů současného vedení města společnosti Hydroprojekt, která nabídku modernizace zpracovávala a která se teď rozpadla. 

Pokračuji také v bezplatné práci pro naše město – jen namátkou moderování otevření nové ledové plochy ve VSH, moderování akce s Bořkem do Legolandu, umístění pamětní desky menhiru na Hájích, výroba rozhlasových spotů na kulturní akce – např. Čertovské kování. Také v Královicích pomáhám s moderováním dožínek a koňáckých akcí. 

Ve spolupráci se slánskými lezci se snažím prosadit jejich unikátní projekt „Lezení do škol“ u nové ministrně školství, mládeže a tělovýchovy. Ve spolupráci s Jirkou Holečkem – synem legendárního hokejového brankáře a kolegou v poslanecké sněmovně – se snažíme také pomoci slánské ploché dráze. Jsem rád, že v tréninkovém středisku mládeže začal působit Jirka Štancl, kterého jsem doporučil jako poradce právě skupině pro podporu sportu.

Mám radost a je pro mě potěšením stále oddávat na MěÚ Slaný – přesněji v okruhu jeho správní působnosti. Těším se na lednovou diamantovou svatbu, nejexotičtější byla asi nepálsko-česká a mexicko-česká svatba. Nejčasnější určitě svatba u klobuckého menhiuru s východem slunce.

Bylo mi také ctí moderovat položení základního kamene lidických letců přímo v památníku v Lidicích a slavnostní odhalení památníku letcům RAF na starém ruzyňském letišti.  

Za účasti paní Dagmar Havlové, paní Hany Fajtlové, generálmajora Emila Bočka a dalších členů 311 a 310 perutě RAF mu požehnal mu Monsig. Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Autorem velmi zdařilého díla i filozofie celého projektu je kamarád - Ing. arch. Martin Zajíček, slánský architekt. Velmi také pomohlo občanské sdružení Slánští patrioti. Bylo mi ctí i potěšení přispět malým dílem práce ke společným dílům, které jsou výrazem úcty našim letcům.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomáhají nebo vyjadřují podporu. Těší mě, že jich není málo. Naposledy mě potěšil náš velvyslanec v Dánském království p. Jiří Brodský. Šli jsme do dánského parlamentu a on mi povídá: „Já vám to musím řict, já jsem měl díky vám krásný dětství.“ Ptal jsem se překvapeně proč... „Měl jste mě jako dítě na táborech Čs. rozhlasu a dělali jste nám tam s Apolenou Zdvihalovou a Honzou Rosákem úžasný programy...“  Byl jsem naměkko a zmohl jsem se jen na odpověď „No to jste pěkně vyrost!“. A bylo to také poděkování mým úžasným rodičům Slávince a Standovi, kteří mi s tím pomáhali. Maminka šila plachtu na Odysseovu loď, další rok tatínek vyráběl vrtule na loď Robura dobyvatele...Inu, každý máme svoji karmu a ta zůstává.


Standa Berkovec

-->